Onko lantionpohjani toimiva ja hyvinvoiva? Mistä tiedän sen?

Yskä ja lantionpohja
Lähdetään liikkeelle siitä, että mitä tarkoitetaan hyväkuntoisella ja toimivalla lantionpohjalla. Lantionpohjan lihakset ovat hyväkuntoiset ja vahvat, kun niiden kyky aktivoitua ja rentoutua on mahdollisimman hyvä  ja kudos on elastinen, sekä joustava. Tällöin lantionpohjan lihakset kykenevät tuottamaan tarvittavan tuen lantion alaosaan. 
 
Lantionpohjan lihakset kannattelevat ja tukevat tärkeitä lantion alueen elimiä, kuten virtsarakkoa, kohtua, ja peräsuolta. Tukea tarvitaan näiden elimien kannattelun lisäksi päivittäin mm. virtsan, sekä ulosteen pidätyksen säätelyyn ja toimiviin seksuaalitoimintoihin.  

Löysät tai ylijännittyneet lantionpohjan lihakset ongelmana 

Huonokuntoiset lantionpohjan lihakset eivät kykene antamaan tarvittavaa tukea lantion alueelle tai huolehtimaan virtsanpidätyskyvystä. Lantionpohjan heikko kunto tarkoittaa sitä, että lihakset eivät ole elastiset, dynaamiset ja joustavat. Lihaksissa ei ole tarvittavaa voimaa, lantionpohjan lihasten toimintatapa on huono, hermotus lihaksiin ei toimi tai lantionpohja on ylijännittynyt. 

Lantionpohja voi löystyä ja voima heikentyä useasta eri syystä. Liikkumattomuus saa aikaan kaikkien lihasten heikon kunnon, myös lantionpohjan lihasten. Myös ikääntymisen seurauksena tuleva estrogeenivaje ja tukikudosten uusiutumisen hidastuminen ja useat alatiesynnytykset altistavat lantionpohjan voiman puutteelle. 

Toisaalta, myös  ylijännitys voi olla myös syynä lantionpohjan voiman puutteelle. Liian jännittynyt lihas on aina samalla kömpelö, heikko ja sen toimintaa on vaikea tunnistaa. Tämä on asia, mitä ei aina osata ajatella. Ylijännittyneet lantionpohjan lihakset eivät kykene antamaan nopeaa tukea, mitä tarvitaan esimerkiksi, silloin kun virtsaa pidätetään aivastuksen aikana ja virtsaa pääseekin karkaamaan. 

Myytti siitä, että lantionpohjan toimintahäiriöt, kuten virtsankarkailu olisi aina vain lantionpohjan heikkoutta ei pidä paikkaansa. Paras lopputulos oireiden helpottamiseksi saadaan, kun harjoitellaan sekä lihasten aktivoimista, rentouttamista, että kontrollia.

Lantionpohjan rentoutuksella on merkittävä rooli

Virtsankarkailu liitetään puheessa usein vain lantionpohjalihasten heikkoon kuntoon. Virtsankarkailu voi kuitenkin olla oire sekä heikon, että ylijännittyneen lantionpohjan kohdalla. On olemassa paljon muitakin lantion ja lantionpohjan alueen toimintahäiriöitä, kuin virtsankarkailu. Näitä on mm. lantion alueen kivut lonkissa, pakaroissa, alaselässä, sekä emättimen tai ulkosynnytinten alueella. Nämä oireet voivat liittyä edellä mainittuun ylijännittyneeseen lantionpohjaan, jolloin lantionpohjan rentouden ymmärtäminen ja tunnistaminen ovat oleellinen osa lantionpohjan hyvinvointia. 

Lantionpohja ei ole oma erillinen yksikkönsä, vaan yhteydessä kaikkiin kehon osiin. Lantionpohjasta lähtöisin oleva oireilu voi esiintyä aivan jossain muualla.

Lantionpohjan lihaksia tulee treenata siinä missä reisilihaksiakin

Verrataan lantionpohjan lihasten harjoittelua muuhun lihasharjoitteluun.

Lantionpohjan lihakset koostuvat kahdesta eri lihastyypistä - tahdonalaisesta, sekä tahdosta riippumattomasta lihaksesta. Tahdonalaista lihasta kutsutaan poikkijuovaiseksi lihakseksi ja tämän toimintaan voidaan harjoittelulla vaikuttaa. Poikkijuovaista lihasta löytyy lantionpohjan lisäksi mm. hauiksesta ja reisilihaksista. Eikö totta, että meille on tuttua vahvistaa ja huoltaa koko kehoamme, kuten reisilihaksia ennaltaehkäistäksemme erilaisia vaivoja ja oireita?  

Silloin tuntuu hyvin loogiselta pitää huolta myös lantionpohjalihasten kunnosta ennaltaehkäisevästi. Jos käytetään jälleen virtsankarkailua esimerkkinä, niin joka neljäs nainen Suomessa tutkimusten mukaan kärsii virtsankarkailusta. Nämä naiset ovat kaikenikäisiä teini-ikäisistä eläkeikään saakka. Ennaltaehkäisyä tulee arvostaa!

Mikä motivoi sinua harjoittamaan lantionpohjaasi?

Riittääkö virtsankarkailun ennaltaehkäisy motivoimaan tarpeeksi lantionpohjan hyvinvoinnin pariin? Todennäköisesti riittää, jos jotain uhkaa siihen suuntaan on havaittavissa tai virtsankarkailu on jossain määrin tullut jo tutuksi.

Lantionpohja on mahtava lihasryhmä, koska sen hyvinvoinnin lisääntyminen palkitsee usein heti muutoinkin kuin vaivojen poistumisella.

Lantionpohjassa sijaitsevat sukuelimet ja lantionpohjan lihasten hyvinvoinnilla voidaan vaikuttaa seksuaalisen nautinnon kokemiseen. Kireät lantionpohjan lihakset voivat tuoda tuntopuutosta heikentämällä verenkiertoa ja hyvinvoivat lantionpohjan lihakset taas lisäävät verenkiertoa ja voivat voimistaa seksuaalisen nautinnon kokemista fyysisellä tasolla. Mielenkiintoista, eikö? 

Meillä kaikilla on omat syymme motivoitua lantionpohjan lihasten hyvinvoinnin vahvistamisesta. Toivottavaa olisi, että jokainen löytäisi siihen oman syynsä, koska treenaaminen todellakin kannattaa.

 

Kaikki lähtee liikkeelle oman tilanteen tunnistamisesta

Äitiysliikunta-Akatemia ja Hyvinvointiklinikka ovat yhteistyössä luoneet kaikille naisille audioharjoitteita sisältävän, WhatsApp pohjaisen Voimaa lantionpohjaan -ohjelman. 

Ohjelman aikana lantionpohjan ammattilaiset opastavat sinua tunnistamaan lantionpohjan lihaksesi ja treenaamaan niitä oikein. Ohjelman treenit ja harjoitteet saat suoraan puhelimeesi ja kuuntelet ne sinulle sopivana ajankohtana. Mikäli lantionpohjalihastesi tilanne askarruttaa ja kaipaat valmista ohjelmaa niin silloin Voimaa lantionpohjaan -ohjelma tehty sinua varten.

Uskalla tutustua lantionpohjaasi, tärkeimpään lihasryhmääsi! 

Tutustu Voimaa lantionpohjaan -ohjelmaan >>

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua